Voordat je aan een nieuwe huisgenoot begint:

 • Besef goed dat jouw hond zeker 12/13/14/15, misschien wel 19 jaar meegaat.
 • Kijk goed om je heen waar je woont, heb je hond vriendelijke buren? Heb je genoeg wandelgebieden in de buurt? Ook waar je hond evt. los mag en kan.
 • Heb je al eens rond gekeken of er bij jou een fijne hondenschool is voor een puppy cursus of een andere leuke en ook nuttige training? En bedenk goed, naar de cursus ga je vooral heen om zelf dingen te leren over hoe jij je hond het beste kunt gaan opvoeden.
 • Wat als je met vakantie wilt gaan zonder hond? Denk er van te voren goed over na hoe dat op te lossen. Er zijn genoeg goede organisaties hiervoor. Of voor als je gewoon een oppas nodig hebt.
  Een paar links:
  Pawshake, een organisatie die ik al eens gebruikt heb in Oostenrijk, maar ook in Nederland zijn ze goed vertegenwoordigt.
  Opoeh, ook een goede organisatie, voor als je een oppas nodig hebt. Hierbij zijn vooral oudere mensen bij aangesloten die zelf geen huisdier meer willen hebben maar er wel op willen passen.
  Hondenoppas, een landelijke grote zoekmachine voor oppassers.
 • Wat als jouw hond jou overleeft? Het is niet leuk daaraan te denken , maar wel reëel. Zorg dat je dan een goede oplossing hebt. Desnoods iemand die dan het voor jou regelt wat jij dan wilt, of iemand die jouw huisdier dan wil overnemen.